Foto: Bengterik Busk/SVT

De manifesterar mot flyktingflytt

Publicerad

Ett hundratal personer samlades i Geislerska parken i Falun för att demonstrera mot den senaste tidens förflyttningar av asylsökanden från olika boenden.

De senaste dagarna har boenden i både Lima och Falun fått besked om att de ska lämna området, bara inom några dagar. Och beskeden om flytt med så kort varsel är något som migrationsverket har fått kritik för.

Bakom manifestationen står en rad organisationer och olika politiska partier som vänder sig mot vad man kallar ”Migrationsverkets omänskliga behandling av asylsökanden i Dalarna”

Avvecklar boenden

Migrationsverket vill snabbt avveckla 11 000 boendeplatser i Sverige eftersom behovet av asylboenden minskat kraftigt. I ett pressmeddelande säger myndigheten att man enligt lagen om offentlig upphandling i första hand avvecklar de boenden som inte uppfyller kraven. Boendena i Lima och Top Lugnet i Falun, har diskvalificerats i den senaste upphandlingen på grund av att man inte skickat med en lagfart som visar att den som de hyr fastigheten av också äger fastigheten.

Måste följa lagen

– Vi har stor förståelse för att dessa flyttar engagerar och väcker känslor, både bland de boende och inom civilsamhället. Det är olyckligt när människor hamnar i en svår situation på grund av att myndigheten både måste följa lagen och samtidigt säkerställa att individen har någonstans att bo, skriver Migrationsverket i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

dalarna - asylflytt

Mer i ämnet