Tusentals bostäder byggs i Dalarna – ändå väntas bostadsbristen fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Två tredjedelar av alla Dalarnas kommuner har brist på bostäder. Bara några av de mindre kommunerna i länet uppger att de har balans mellan tillgång och efterfrågan på sin bostadsmarknad.

Trots att det redan har byggts relativt mycket de senaste åren så råder det ändå bostadsbrist i de flesta dalakommuner. Bara några av de minsta kommunerna uppger att de har balans på bostadsmarknaden. Det framgår av Länstyrelsen Dalarnas årliga bostadsenkät.  

Upp till 4000 nya bostäder 

Enligt enkäten ska 3 500 – 4 000 bostäder byggas innan 2023 års utgång. Enligt länsstyrelsen byggs mycket villor och bostadsrätter men det skulle behövas ännu fler hyreslägenheter för att komma i balans med efterfrågan. Det statliga stöd som behövs för det varierar över tid och med vilken politik som förs på riksplanet. 

Bostadsmarknaden i Dalarna

Går det över huvudtaget att bygga bort bostadsbristen? 

– Inte enkom, och inte på så kort tid som på två-tre år som vi frågar om i enkäten, säger Frida Ryhag som jobbar hos Länsstyrelsen Dalarna med bostadsfrågor.  

 Hon påpekar att Dalarna inte är homogent. Det byggs till exempel mycket i våra största städer plus i fjällområdet Idre och Sälen. Och i fjällen varierar bostadsbristen dessutom över året, den blir mindre under barmarkssäsongen när det inte är lika många säsongsarbetare där. 

-  Vi har också sett att det i slutänden inte byggs lika mycket i kommunerna som de tror när de gör sina prognoser i förväg. Det kan uppstå olika typer av hinder på vägen. Så frågan är komplex.

I faktarutan ser du hur din kommun ligger till! 

Hör i klippet när reportern förklarar vad det är för bostäder som planeras för att råda bot på bostadsbristen! 

Så ser bostadsmarknaden i Dalarna 2022, kommun för kommun:

Avesta                   underskott

Borlänge                underskott

Falun                      underskott

Gagnef                   balans

Hedemora              underskott

Leksand                  underskott

Ludvika                   underskott

Malung-Sälen         balans

Mora                       underskott

Orsa                        underskott

Rättvik                     balans

Smedjebacken        balans

Säter                         underskott

Vansbro                    underskott

Älvdalen                    balans

källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Mer i ämnet