Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hustillverkaren Dalahus i Linghed drar ned. Johan Granath blir arbetslös vid dagens slut: ”Vi får hoppas att det löser sig.” Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Han gör sin sista dag på jobbet i Linghed – kris bland hustillverkare leder till varsel

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen gör tio personer sin sista arbetsdag på hustillverkaren Dalahus fabrik i Linghed. En av dem är Johan Granath, som från och med måndag är arbetslös.

– Vi får hoppas att det löser sig, säger han.

Hustillverkare runt om i landet har märkt att beställningarna på småhus och villor påtagligt minskat under fjolåret, en konsekvens av den ekonomiska krisen.

– Även större beställare som stat, kommun och landsting bromsade lite med upphandlingar, säger Dalahus vd Sten-Erik Malmqvist.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Han ser det som en bidragande orsak till att företaget tvingats att varsla. Tio personer gör nu sin sista vecka.

– Det är inflation och höga elpriser och det byggs inte lika mycket, säger Johan Granath som är en av dem som tvingas sluta.

Branschen räknar med många varsel

Branchorganisationen Trä- och möbelföretagens vd David Johansson sa nyligen att läget för småhustillverkarna är lika allvarligt som under finanskrisen 2008 och att han räknar med många varsel i år.

Dalahus i Linghed, som förutom småhus även bygger större bostadshus och lokaler, räknar med att de sistnämnda byggnationerna kan bli räddningen.

– Bygga måste vi göra. Det behövs bostäder, skolor och LSS-boenden. Jag ser en ljusning i höst, säger vd Sten-Erik Malmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Mer i ämnet