De har utsikt över Nordens största vindkraftpark

Publicerad

Vindkraftsparken i Jädraås upplevs störande även i byn Kungsberg. Men där får byborna ingen ekonomisk ersättning för störningarna, som invånarna i Jädraås får.

Orsaken är att Kungsberg ligger i Sandvikens kommun, som inte har nåt avtal om ersättning till de boende. 

Just när Gävledala besöker byn Kungsberg i Sandvikens kommun är det bra väderförhållanden. I alla fall för Henrik Lingman och Sara Wennerkvist. Det blåser lätt sydlig vind och det är tät dimma, vilket gör att de varken hör eller ser vindkraftverken från huset där de bor. Men i vanliga fall kan de se nordens största landbaserade vindkraftpark bestående av 34 vindkraftverken från sitt vardagsrum. Vindkraftverken mäter uppemot 180 meter från mark till vingspets, men det är inte bara åsynen som upplevs störande utan också ljudet.

– Blåser det nordan så låter det som ett flygplan hela tiden, om du tänker ett jetflygplan fast ljudet försvinner aldrig. Så låter det, säger Henrik Lingman.

Invånarna i grannbyn Jädraås i Ockelbo kommun får pengar av vindkraftbolaget som kompensation för störningar, men invånarna i den här byn blir helt utan, för de bor på andra sidan kommungränsen i Sandvikens kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus vindkraft

Mer i ämnet