Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så skapas boplatser till den ovanliga sandödlan – kolla mer i klippet Foto: SVT

De krattar skogen för att locka ovanliga sandödlor – ”Hoppas de har vett att uppskatta det”

Uppdaterad
Publicerad

Sandödlan är akut hotad i Dalarna. Den nordligaste utposten i Europa finns på ett par platser i Mora och Orsa. Nu jobbas intensivt med att skapa nya sandytor där de ovanliga ödlorna förhoppningsvis ska lockas att lägga ägg.

– De har levt väldigt isolerat i det här området och har en väldigt speciell genetik så de är värda att bevara, säger Kristin Persdotter som är naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen Dalarna.

Vill bo i sydsluttningar

Sandödlan lever i små begränsande områden och vill ha sand i sydsluttningar när den ska lägga ägg och gå i idé för vintern. I ett försök att få den att föröka sig har man nu därför skapat ett nytt sandområde för den utanför Mora.

– De unga sandödlorna brukar leta nya platser när det är för trångt där de bor, säger Kristin Persdotter.

Sandödlan har funnits i tusentals år och är på nationell nivå rödlistad men i Dalarna är den akut hotad. Dalarna är den nordligaste boplatsen i Europa som man vet om för sandödlan. Den finns kvar på fyra olika platser i Mora och Orsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.