Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med naturvårdshandläggaren på sandödlejakt utanför Mora – klicka på videon. Foto: SVT

Följ med på jakt efter sandödlan utanför Mora – länsstyrelsen tipsades av SVT:s tittare

Uppdaterad
Publicerad

Sandödlan är akut hotad i Dalarna men efter ett tips från en av SVT Nyheter Dalarnas tittare, hoppas nu Länsstyrelsen i Dalarna på att hitta fler sandödlor.

– Det vore väldigt viktigt att hitta fler, säger Marianne Pasanen Mortensen som är naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Dalarna.

Efter ett inslag som SVT Dalarna gjorde om inventering av den ovanliga sandödlan hörde flera tittare av sig om observationer av sandödlor. Ett av tipsen kom från Annika Rullgård som sett ödlorna när hon var yngre på flera platser kring familjens sommarstuga utanför Mora.

–Jag är 100 procent säker på att det var sandödlor med tanke på mönstret och färgen, säger hon.

Viktigt att bevara sandödlan

Det är dock lätt att förväxla sandödlan med skogsödlan men Annika Rullgårds tips bedömdes som extra intressant utifrån vad hon sett och vilka miljöer hon beskrev.

– Det är inte helt omöjligt att hitta några här, säger Marianne Pasenen-Mortensen.

Det finns i dag sandödlor på fyra platser kring Mora och Orsa, de är sandödlans nordligaste boplatser i Europa.

– Sandödlan har lyckats överleva under flera tusen år på några få platser och då är det ju viktigt att vi kan bevara dom.

Sandödleunge. Foto: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.