Hemtjänstanställda skrev negativt om brukare i en grupp de skapat på chatforumet messenger – nu varslas de från sina tjänster. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT, Erika Oldberg/TT

Delade kränkande bilder på vårdtagare – nu döms två kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor döms till böter efter att ha lagt upp kränkande bilder på vårdtagare vid ett äldreboende i Mora kommun. Händelserna utspelade sig 2016.

Det var 2016 som kränkande bilder på vårdtagare på ett äldreboende i Mora kommun spreds i en sluten Facebookgrupp. Fyra kvinnor i personalen identifierades och åtalades varav två nu döms nu av Mora tingsrätt.

En 33-årig kvinna döms för två tillfällen av kränkande fotograferingen till dagsböter och en  49-årig kvinna döms för medhjälp till kränkande fotografering, också till dagsböter.

Bland bilderna fanns bland annat en bild där 49-åringen formar handen som en pistol och riktar den mot en dement kvinnas nacke.

Fick sparken

Kvinnorna förlorade sina jobb efter händelsen och har haft svårt att få nya anställningarna inom sitt yrkesområde vilket gör att tingsrätten gör avdrag på dagsböterna. 33-åringen döms till 90 dagsböter istället för 120 och 49-åringen till 60 istället för 80.

Två av de åtalade kvinnorna friades av tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.