Flyttlassen går från Nyhedsskolan i Rättvik Foto: Anders Hansson/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Delar av Nyhedsskolan i Rättvik tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Nyhedsskolans verksamhet i Rättvik tvingas stänga ner. Detta på grund av att det råder problem med fastigheten. På skolan går 250 elever.

– Man kan säga att det är en sammantagen bedömning över en längre tids åtgärder som föranlett det här beslutet. Vi har gjort åtgärder under flera års tid men när vi kom tillbaka från semestern stod vi inför ännu mer som behövde göras. Därför bedömde vi att det var lättare att flytta delar av verksamheten någon annanstans, säger Björn Evbjer, VD vid Rättviks Fastigheter, till SVT.

Vad är det som gör att elever inte kan gå in skolan där ni nu stänger ner?

– Det har funnits synpunkter på luftkvalitéten och vi har fortfarande inte fått resultat på det. Men oavsett resultat så blir det för mycket att göra för att vi ska hinna bli klart tills skolstarten.

Har det funnits några andra problem förutom luften med fastigheten?

– Det har varit en massa småsaker som jag inte vill gå in på, för då blir det en massa spekulationer, säger Björn Evbjer.

Åtgärder en fråga för politiker

När åtgärderna kommer att göras blir en fråga för politikerna. Björn Evbjer kan därför inte svara på om man kommer att åtgärda lokalerna eller riva fastigheterna. Han kan heller inte säga hur lång tid det kan ta att fixa problemen.

– Det är inte en aktuell fråga. Vi jobbar endast med hur vi ska hantera eleverna som drabbas.

· Förskoleklass, årskurs 1 och årskurs 2 flyttar till före detta Dal-Jerks förskola med lokaler längs Vasagatan. Det är lokaler som tidigare tillhörde Dal-Jerksskolan och som senare har varit förskola och Handikappens hus. 

· Årskurs 3 kommer att ha verksamhet i modulerna vid Nyhedsskolan.

· Årskurs 4 kommer att vara i de tillgänglighetslokaler som finns vid Nyhedsskolan.

· Årskurs 5 kommer att ha sin verksamhet på Rättviksskolan i centrala Rättvik.

· Fritidshem för F-2 på Dal Jerk

· Fritidshem för åk 3-4 på Nyhedsskolan

· Trä och metallslöjdslokalerna kommer att användas på Nyhedsskolan

Källa: Rättviks kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer