Skolchef Lars Kratz är inte förvånad över att man tvingas stänga ned delar av Nyhedsskolan. Foto: Anders Hansson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hit flyttas eleverna – skolchefen: ”Var ganska väntat”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom beslutet att man ska stänga ner delar av Nyhedsskolan i Rättvik på grund av bland annat problem med luftkvaliteten i fastigheten. Till följd av nedstängningen så tvingas nu flera årskurser att flyttas till andra lokaler.

Lars Kratz är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i kommunen och han säger att han inte är så förvånad över att det här.

– Eftersom jag vetat om att det varit problem så är jag inte förvånad. Det här kanske skyndar på att få de här åtgärderna gjorda, säger han.

Hur har inblandade reagerat på det här?

– Vi har nyss kommit ut med det här så föräldrarna till eleverna har inte hunnit reagera. Personalen blev lite förvånade samtidigt som de också vetat om att det funnits problem tidigare.

Flyttas till en före detta skollokal

Nu ordnas det med ersättningslokaler i centrala Rättvik för berörda elever som börjar skolan den 20 augusti. Delarna som stängs ner är den gamla delen av skolan och det kommer att gälla under hela läsåret 2019/20. Däremot så kommer skolan kunna bedrivas som vanligt i den nyrenoverade delen samt i modulen utanför som är en egen fastighet.

Årskurserna F-2 kommer att flyttas till lokaler som tidigare tillhörde Dal-Jerksskolan, som ligger några hundra meter från Nyhedsskolan.

Fakta: Årskurserna som berörs

Visa

· Förskoleklass, årskurs 1 och årskurs 2 flyttar till före detta Dal-Jerks förskola med lokaler längs Vasagatan. Det är lokaler som tidigare tillhörde Dal-Jerksskolan och som senare har varit förskola och Handikappens hus. 

· Årskurs 3 kommer att ha verksamhet i modulerna vid Nyhedsskolan.

· Årskurs 4 kommer att vara i de tillgänglighetslokaler som finns vid Nyhedsskolan.

· Årskurs 5 kommer att ha sin verksamhet på Rättviksskolan i centrala Rättvik.

· Fritidshem för F-2 på Dal Jerk

· Fritidshem för åk 3-4 på Nyhedsskolan

· Trä och metallslöjdslokalerna kommer att användas på Nyhedsskolan

Källa: Rättviks kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer