Delsbo kyrka får energifönster

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett omfattande arbete med att montera nya fönster i Delsbo kyrka. Den här veckan sätts de sista fönstren på plats.

Efter klagomål från kyrkobesökare om drag i kyrkan och på grund av det faktum att de gamla fönstren från 1893 drar mycket energi monteras nu 117 nya energiglasfönster i Delsbo kyrka.

– En stor anledning är ju energikostnaden. Vi har mätare på hur mycket kyrkan drar. Vi ligger ungefär på ungefär 130 000 kWh per år, och nu beräknar vi att vi ska komma ner mellan 30 000 och 35 000 per år, säger Lars Grunnesjö, kyrkogårds- och fastighetsföreståndare Delsbo kyrka. 

Det är ett grannlaga arbete. Varje fönster är uppmätt och individuellt anpassat. I nästan 3 månader är kyrkan stängd. I Danmark och södra delen av Sverige är det vanligt att församlingar monterar energiglasfönster, men enligt Lars Grunnesjö är Delsbo först ut i den här delen av landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer