Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med hem till familjen Turney och hör om det senaste beskedet om var Nils ska bo – långt från frun och barnen. Foto: Charlotte Pettersson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Demenssjuke Nils i Borlänge tvingas flytta runt mellan olika boenden – ”Blir sämre i sin sjukdom”

Uppdaterad
Publicerad

Nils Turney från Borlänge är 52 år och svårt demenssjuk. Under det senaste året har han flyttats runt mellan olika korttids- och äldreboenden, trots att han har rätt till egen lägenhet med assistenter.

– Hela familjen påverkas, Nils blir sämre i sin sjukdom av att flyttas runt och träffa ny personal och barnen mår dåligt när de inte vet var pappa ska bo, säger Nils fru Jonna Turney.

Nils Turney fick sin demensdiagnos när han var 49 år. Under en tid bodde han på korttidsklinik men sedan den lades ner sommaren 2020 har hans fru kämpat för att hitta ett bra boende åt honom.

Barnen ska kunna hälsa på

I och med att han har flera yngre barn har familjen velat att han ska bo i en egen lägenhet med assistenter där barnen kan hälsa på. I september 2020 flyttade han in i en lägenhet men sedan drygt en månad tillbaka har han bott på olika korttidsboenden då det inte löst sig med personal till lägenheten.

– Han är van vid att göra en tung fysisk aktivitet på förmiddagen och en social aktivitet på eftermiddagen. Så har han haft hela tiden i sin lägenhet men inte sedan han kom till korttidsboende. Det gör att han blir frustrerad och aggressiv.

”Vi gör vårt bästa”

Pernilla Söderlund, sektorchef på Borlänge kommun, säger att hon inte kan kommentera enskilda ärenden.

– Men vi gör alltid vårt bästa för att borlängebon ska få den insats man sökt och fått beviljad, säger hon.

– Yngre med demenssjukdom är en relativt ny grupp, inte bara för Borlänge kommun utan för kommunerna i stort. Vi kommer behöva jobba på alla boendefrågor framöver, kanske också i samverkan med andra kommuner och regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer