Foto: Anders Wiklund/TT

Demokratiministern efter dådet: ”Det är fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

”Det här är fruktansvärt. Det är inte bara ett hot mot demokratin. Det är ett hot mot alla, mot yttrandefriheten”, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) till SVT Nyheter Dalarna, efter attacken mot falupolitikern.

Journalister, förtroendevalda och konstnärer är en extra utsatt grupp som oftare utsätts för hat och hot. Därför antogs i somras en handlingsplan av regeringen, till det fria ordets försvar. Nu kommenterar Alice Bah Kuhnke övergreppet mot Patrik Liljeglöd.

– Det här är fruktansvärt. Och ur ett större perspektiv är det också, så som Patrik Liljeglöd beskrev det, enormt oroväckande om det är politiska motiv bakom övergreppet, säger Bah Kuhnke.

Dalarna – Politiker attackerad

– Det är tyvärr så att hoten mot lokala förtroendevalda ökar och det är också på grund av ökat antal brott som regeringen i somras lade fram en handlingsplan mot just hot, hat och brott mot bland annat förtroendevalda.

Övergreppet ett hot mot alla

Enligt Alice Bah Kuhnke är övergreppet ett sätt att försöka tysta en demokratiskt vald rätt, att försöka tysta det system som råder i Sverige.

– De som arbetar med yttrandefrihet bär på många sätt demokratin, så när någon utsätts för ett hat- eller hotbrott så drabbar det alla. Och eftersom Patrik Liljeglöd är förtroendevald, och när någon av politiska orsaker vill få dem att tystna, så vill de få hela vårt demokratisystem att tystna. Och det är ett hot mot alla om det inte fungerar längre, förklarar Alice Bah Kuhnke.

– Och finns det sedan inte någon som vågar eller vill jobba med demokrati och yttrandefrihet, så hotar det hela vårt parlamentariska system i förlängningen. Det måste vi jobba med. 

”Våld inget verktyg för makt”

Mycket tyder på ett hårdare klimat i samhället för bland annat politiker. Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill se att brott mot politiker ses som grövre än de gör i dag.

– SKL:s arbete visar resultat på ett hårdare klimat och de har fått fler resurser till att jobba vidare på linjen. Parallellt måste vi jobba med samhället i stort. Vad vill vi ha för samhälle, hur beter vi oss mot varandra och hur säkerställer vi att våld aldrig ska bli ett verktyg att för att få makt med?

Är det svårt att komma åt det?

– Uppenbarligen eftersom många i de här utsatta grupperna aldrig ens bryr sig om att anmäla när de utsatts för brott, för att det inte leder någon vart. Därför vi behöver en ny handlingsplan för det här, säger Bah Kuhnke.

LÄS MER: Politiker utsatt för våldtäkt – ”motivet politiskt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Politiker attackerad

Mer i ämnet