Hör vad dalastudenterna Mikaela Stolpe, Sara Lindberg och Frida Adlertz Forsgren har att säga om kvinnodagen. Foto: Ellen Johansson/SVT

”Internationella kvinnodagen viktigare än någonsin”

Publicerad

I dag, den 8 mars, är det den internationella kvinnodagen. En dag som efter metoo-rörelsen hamnat i ett än skarpare ljus.

”En dag att reflektera över de framsteg som gjorts, att kräva förändring och hylla och hedra de kvinnor som visat mod och beslutsamhet och tagit en aktiv roll att förändra sitt land eller samhälle”. Det är vad FN skriver om den Internationella kvinnodagen.  Ord som i kölvattnet av meetoo-rörelsen är aktuellare än någonsin.

SVT Nyheter Dalarna åkte bland annat till högskolan Dalarna i Falun och pratade med studenter där. Hör vad kvinnodagen betyder för dem i videon ovan.

Internationella kvinnodagen

Visa

Det var den socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn 1910 som instiftade en dag till stöd för kvinnlig rösträtt. Under ledning av den tyska feministen Clara Zetkin firades därefter dagen årligen i många länder, i Sverige från och med 1912, på varierande datum under våren.

När ryska revolutionen splittrade arbetarrörelsen fortsatte den kommunistiska grenen firandet och fastslog 1921 datum till 8 mars.

År 1977 rekommenderade FN ett allmänt firande av den internationella kvinnodagen. Firandets socialistiska karaktär har tonats ned, och numera deltar även opolitiska kvinnoorganisationer.

Källa: ne.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer