Foto: Kristian Åkergren

Tusentals kvinnor i Dalarna kan ha njursvikt utan att veta om det

Enligt en ny studie från Karolinska Institutet kan så många som 7 000 kvinnor i Dalarna ha njursvikt utan att de är medvetna om det.
– Vi måste bli bättre på att upptäcka njursjukdom tidigt, både hos män och kvinnor, säger Håkan Hedman, ordförande för Njurförbundet.

Förutom Internationella kvinnodagen är det på torsdagen Världsnjurdagen, vilket uppmärksammas av Njurförbundet.

– Vi vill uppmärksamma att kvinnor har lägre chans att få diagnosen njursvikt och att bli remitterade till specialist. Vi måste bli bättre på att upptäcka njursjukdom tidigt, både hos män och kvinnor, säger Håkan Hedman, ordförande för Njurförbundet i ett pressmeddelande.

En ny forskningsstudie visar att runt 560 000 svenskar har njursvikt, men 480 000 är omedvetna om sjukdomen. I Dalarna tros 7 000 kvinnor lida av kronisk njursvikt utan att de vet om det.

Upptäckts oftare hos män

Studien visar även att kvinnor har 43 procents lägre chans att få en diagnos än män, trots att sannolikheten att drabbas av sjukdomen är lika stor för båda könen.

Njursvikt kan leda till njurskador, vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, blodbrist och högt blodtryck. Symptom på njursvikt är bland annat trötthet, illamående och klåda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer