Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Eldning av egna restavfall, för att värma upp lokaler är en åtgärd”. Så ställer trävarufirman om – se mer i videon. Foto: Niko Ago/SVT

Så ställde trävarufirman i Mockfjärd om för att klara krisen: ”Tjänar mer på biprodukter än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

När bostadsbyggandet bromsade in under slutet av förra året gick trävaruföretaget Moelven i Mockfjärd från hög lönsamhet och stor efterfrågan till kraftigt minskad försäljning. Istället fick man ställa om arbetssätt och produktion.

– Vi ser det som positivt att vi kunde göra det i den här tuffa tiden, säger Erik Lindén, vd på Moelven i Mockfjärd.

Större delen av 2022 gick ”hysteriskt bra” för trävarufirman Moelven, men under årets sista månader tog det tvärstopp på grund av bland annat höga elpriser och inflation. Kunderna flydde och inbromsningen var hård.

– Bostadsbyggandet tvärnitade i Sverige och då var det ofrånkomligt att det också drabbade oss, säger Erik Lindén.

Ställde om för att klara krisen

När försäljningen tvärnitade började företaget arbeta med både omställningar och med att hitta nya kunder utanför Europa. Ganska snart upptäckte man att det fanns stor efterfrågan på biprodukter.

– Våra biprodukter som cellulosaflis och sågspån säljer nu mer än någonsin. Vi vidareutbildar även vår personal och lägger om scheman så att personalen får jobba när elpriserna är lägre.

”Eldning av egna restavfall, för att värma upp lokaler är en åtgärd”. Så ställer trävarufirman om – se mer i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet