Foto: Pressbild Skolverket/Linn Cathrin Olsen, TT

Det här gäller när du söker förskoleplats till ditt barn

Uppdaterad
Publicerad

Enligt skollagen ska kommunen erbjuda en förskoleplats inom fyra månader från det att föräldrarna har ansökt om en plats för sitt barn. Har barnet inte fått en plats inom den tiden bryter man mot lagen.

– Ja, då följs inte lagen och då kan man anmäla det till Skolinspektionen, säger Helena Messing Berg, pressekreterare vid Skolverket.

I skollagen står det att kommunen ska erbjuda en förskoleplats inom fyra månader. Skolinspektionens bedömning är därför att så ska ske, även om vårdnadshavarna inte kan erbjudas plats för barnet vid just den förskoleenhet som de har önskat.

– Kommunen ska erbjuda en plats vid en förskola som ligger så nära barnets hem som möjligt, de ska också ta skälig hänsyn till vårdnadshavarnas önskemål, säger Helena Messing Berg.

Besvärliga önskemål kan förlänga väntetiden

Har man som vårdnadshavare angett ett krav eller önskemål som enligt verket inte är skäliga kan man heller inte räkna med att få en plats inom fyra månader, enligt Helena Messing Berg.

– Men det beror också lite på vad man som förälder har ställt som krav eller vilka önskemål man har.

Kan få betala vite

Kommunens skyldighet att erbjuda plats innebär att platsen ska vara ledig, det vill säga att barnet kan börja på den aktuella förskolan inom de fyra månaderna som lagen säger.

Om kommunen inte följer reglerna kan Skolinspektionen ge kommunen ett föreläggande att fullgöra sina skyldigheter. Ett sådant föreläggande kan också förenas med vite.

– Skolinspektionen är granskningsmyndigheten och dit har man möjlighet att anmäla om man tycker att kommunen brustit i sitt ansvar på något sätt och så får de kontrollera det, säger Helena Messing Berg.

Här kan du läsa mer om hur rätten till förskola ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.