Hör förvaltningschefen om bristen på förskoleplatser – och vad som görs för att åtgärda den: ”Vi har byggt nya förskolor nästan varje år” Foto: TT/Torbjörn Påhlman

För lång väntetid till förskola – kommunen bryter mot lagen

Publicerad

Det är lång väntan på att få barnomsorg på många håll. I Ludvika står cirka 200 barn i kön och trots flera pågående byggen kommer det att dröja innan kommunen klarar de lagstadgade fyra månadernas väntetid.

På Ludvika gård ska en helt nybyggd förskola tas i bruk om någon vecka. 30 barn får plats där och i år väntas kommunen ge totalt 90 av barnen i kön plats.

– Många har väntat länge och en del är förtvivlade. Arbetsgivare väntar på besked och många ska igång att läsa svenska för invandrare, säger förvaltningschef Barbro Forsberg Nystedt som kan konstatera att stor konkurrens och efterfrågan på byggjobb försenat pågående förskolebyggen för kommunen.

Enligt lagen är kommunen skyldig att tillhandahålla barnomsorgsplats inom fyra månader, men Ludvika är för närvarande en av de kommuner som inte klarar detta. En person har anmält kommunen för detta och Skolinspektionen utreder nu läget.

”Svårt att förutse boomen”

Håkan Frank (S) som är ordförande för social- och utbildningsnämnden hävdar att kommunen inte kunnat förutse de senaste årens stora efterfrågan på barnomsorg.

– Svårt att förutse boomen från 2015 när vi fick många invandrare hit. De som anvisades hit till kommunen var noll, men ändå har det kommit närmare 150 personer med många barn, säger Håkan Frank.

I klippet ovan berättar förvaltningschefen mer om bristen på förskoleplatser  – ”Vi har byggt nya förskolor nästan varje år”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer