Ni är många som har skrivit i vår chatt om störande ljud från bilar. Foto: SVT/Skärmklipp

”Det spelas så tallrikarna dansar mazurka i skåpen” – så har ni påverkats av hög volym från bilar

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett stort engagemang i vår publikdialog där ni har fått dela med er av era upplevelser kring spontana bilträffar som uppstått på många platser under sommaren. Vi ställde frågan: Har du blivit störd av billjud i sommar? Här kommer ett axplock av några kommentarer som kommit in.

SVT Dalarna har rapporterat om spontancruisingar på flera platser i länet under sommaren. Bland annat i Säter, Malung och nu senast i Rättvik där Classic Car Week egentligen skulle ha hållits.

En person med signaturen ”Olle” tycker att det inte bara är Classic Car Week som är problemet gällande ämnet:

”Detta är inte enbart ett CCW-problem! Efter en natt med husbil på Rättviks camping sa vi ”aldrig mer denna tortyr!” ”OK-plattan” är en mötesplats för ljudburen ungdom (en motorförsedd bilstereoanläggning)! Att boende i Rättvik inte tar lagen i egna händer är en gåta! Polisen kan inte göra något; spelandet måste vara med avsikt att störa, då kan de ta bilstereon i beslag...! Man häpnar!!”.

”Satsa på ordningsvakter för att stoppa terrorn”

En annan går så långt som till och med tycker att det känns som rena rama terrorn: ”I Mora spelas det så att tallrikarna dansar mazurka i köksskåpen. Polisen skyller på resursbrist och problem att lagföra, och ansvariga politiker saknar helt vilja att satsa på t ex ordningsvakter för att stoppa terrorn.”, skriver ”Maria”.

Men sedan finns det andra som inte anser att det är ett problem.

”Dennis” skriver så här: ”Spela på för min del,jag gillar musik ,jag är inte för någon lag !det finns större Problem i Sverige!!!”

Nu vill vi att just du ska dela med dig av dina erfarenheter av det här. Fortsätt skriv i vår chatt här nedan!

Direktrapport · Har du blivit störd av billjud i sommar?

”Det är inte bara EPA-traktorer som spelar, utan det är många andra bilar också”

SVT · Amanda Alvarsson

Nu ska förbudsskyltarna sättas upp.

SVT · Amanda Alvarsson

Håller med flera tidigare insändare i att det är oacceptabelt att bilar skall ha tillåtelse till att spela hög musik från sina bilar hela nätter i centrala Rättvik. Påverkar allas nattsömn. Fel att det pågår ända fram till kl 05.00 på morgonen! En omedelbar lagändring bör införas för att förhindra detta! Mvh Agneta Frisk

Agneta Frisk

Varför tillåts A-traktorer/epatraktorer överhuvudtaget på våra vägar ?

Trött

Haha, det här är så roligt. Pyttelilla Vansbro som är så öde, och en totalt död håla annars, är ju jättebra att det blir lite liv i byn som gud glömde. Fortsätt ha skoj och spela när det är sommar och allt! Det är så man lever livet på landet. Kram på er.

Tuss

Det är inte bara i byarna och Rättvik det spelas högt. Även här i Falun kan man vakna mitt i natten av hög musik. Snälla rara ungdomar, tänk på er egen hörsel. Ni kommer att få hörselskador innan ni blir gamla. Lyssnar man på hög musik länge bedövar man örat, så sänker ni lite, som ni säger, så är det säkerligen för högt ljud i alla fall. Därför blir vi störda som har tyst omkring oss när vi somnat. Många av oss har jobb att sköta där klockan ringer vid 6.00 för uppstigning. Det här handlar om hänsyn. Snälla rara, försök förstå "gnället" och skyll inte på annat eller andra utan visa att ni kan var vuxna fina ungdomar. Det finns skötsamma ungdomar också och de vill jag ge en eloge till. Tack f,r mig

Falubo

Jag tror att en enad sammanslutning av medborgare måste till för att få stopp,
en gång för alla, på dessa störande företeelser och arrangemang. Nog borde man kunna gå samman och därmed sätta press på kommun och andra ansvariga myndigheter. Protestera med kraft tills man får igenom ett totalförbud av t ex cruising och buskörning med hög musik. Man har fått större otyg att välta genom att gå samman. Vi bör organisera oss alltså, och det snart, så får vi med gemensam kraft slut på eländet!

Alva

Förutom dryga böter och beslagtagning av fordon och respektive ljudanläggningar, så behövs också en riktig regering, kommun ledning och att polisen får bra mkt större befogenheter. Ett jäkligt stort jävlar anamma från stryrande håll behövs också. Tyvärr så saknas detta inom många kommuner. Detta går ju inom bullerlagen, så därför borde detta inte behöva vara ett problem. Som sagt, bötfäll, beslagta ljudanläggningarna,ta körkortet och för epa knuttarna, påför en förlängning innan de får ta sitt riktiga körkort, säg, 2-3 år beroende på den störande arten av bulleret, typ förargelseväckande beteende. Sen så till dem som tycker detta är ok med ljudskitet så finns några saker att säga. Väx upp eller flytta dit där det bullras utav bara den och försök sova där samt försök att ta igen er förlorade tonårstid på annat sätt. Patetiskt är bara förnamnet. Upplysnings vis till dessa så är ju inte detta musik utan ett enda flöde av oljud med påvriden basreflex. Har alltså inget med musik att göra. Därvid lag så har en total missuppfattning skett. De som dessutom godgör sig för mera regn, skall bara ha en eloge. Må det bli så. Mera regn så anläggningarna pga fukt i bästa fall slås ut. Tyvärr Rättviks kommun, så har ni nu mest troligt förlorat en hel del som inte vill turista hos er längre. Det blir till att bita i det sura äpplet. Så är den krassa verkligheten, om ni nu inte tar itu med detta förstås och gör något åt eländet. Men det är bråttom.

Arne

Ta bilarna i beslag i minst 14dagar, sen får dom lösa ut dom mot ett bötesbelopp på 10 000 kr. Tror inget annat hjälper.

Lisa

Det bästa med Covid-19 är att CCW kommer läggas ner för gott, även Rättviks marknad kan läggas ner drar bara med sig fylla.

Tobbe

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höga ljudvolymer

Mer i ämnet