Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Bara samtalen om viltolyckorna är fler” – Hör polisen och kommunalrådet om bilmusiken som plågar dalfolket Foto: Bodil Ljungberg/Sofie Lind, SVT

Hög musik nattetid – näst vanligaste samtalet till polisen i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Nattsömn som blir förstörd dygn efter dygn, människor som ser sig tvungna att flytta och gator som måste stängas av. Problemen med hög musik från bilar har radats upp på sistone och även varit uppe på ministernivå. På torsdagen tog en konferens på Länstyrelsen Dalarna ett grepp på frågan.

– Vi skulle mycket hellre vara ute och stävja grövre brott. Nu är det så att vi måste lägga oerhört mycket tid på den här frågan, säger Anders Modén, kommunpolis i Leksand och Rättvik, som medverkade på konferensen om störande musik från bilar.

Problemet ökar i Dalarna. Under två sommarmånader i år ringdes 220 samtal till polisen med anmälningar om hög störande musik från fordon nattetid, bara från Dalarna. Och mörkertalet är stort, forskning visar att bara 10 procent av de som blir störda anmäler till polisen.

För Fredrik Ollén (M) är siffrorna ingen överraskning han har jobbat länge med frågorna och att få upp den på högsta beslutande nivå.

– Jag skulle säga att vi har gjort allt vi kan nu, säger han och radar upp åtgärder som att få polisen att prioritera den störande musiken till parkeringsförbud på utsatta områden och vädjan till ungdomarna om att ta hänsyn.

– Responsen är att det bara ökar och att många människor utsätts för ett stort lidande.

Se mer om problemet med störande bilmusik i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Classic Car week

Mer i ämnet