Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Leverantören har vetat om det i flera år”- Hör Klas Frieberg om bristen på batterier till defibrillatorer. Foto: SVT

Brist på batterier till hjärtstartare – leverantör klarar inte nya EU-regler

Publicerad

I över ett år har sjukvården i  Sverige haft svårt att få nya batterier till sina hjärtstartare. Bakgrunden är en ny lagstiftning som den amerikanska tillverkaren inte lever upp till. Nu larmar Falu lasarett om bristen på batterier till Läkemedelsverket.

– Det här drabbar hela sjukvårdssverige och EU och går inte att lösa på ett enkelt sätt, utan att upphandla nya hjärtstartare från annan leverantör, säger Klas Frieberg, säkerhetssamordnare i Region Dalarna, i sin anmälan till Läkemedelsverket.

Den nuvarande leverantören av batterierna har skjutit upp leveransen fem gånger enligt sjukhusets säkerhetssamordnare Klas Frieberg som vidare beskriver dagsläget som akut.

Ny lag försvårar leverans

Den 6 maj 2021 trädde MDR, som är ett nytt regelverk för medicinska produkter i Europa, i kraft. Detta har enligt den amerikanska leverantören medfört att tillverkningsprocessen måste ändras vilket vidare lett till leveransproblem och produktionsstörningar av batterierna.

Ingen risk för patienter

– Vi har ju järnkoll på våra utrustningar så det finns ju ingen risk för våra patienter i det här läget, vi vet vilka utrustningar det handlar om.  Och i de fall batterierna behöver bytas så byter vi hela defibrillatorn (hjärtstartaren), säger Klas Frieberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer