Digital midsommar ersätter storfirande i Leksand – ”Det känns tomt”

Publicerad

I pandemins spår får de flesta midsommarstänger nu stå orörda med fjolårsklädnaden på till nästa sommar. I Leksand brukar firandet i Sammilsdalsgropen normalt locka uppemot 30 000 midsommarfirare – firare som i år hänvisas till digitala varianter.

En stångresning skulle snabbt samla fler än femtio personer och innebära risk för smittspridning. Det gäller också Sveriges högsta stång i Sammilsdalsgropen i Leksand.

De vanliga aktiviteterna har i år ersatts med informationsfilmer. I en serie på tio avsnitt som publiceras på kommunens digitala kanaler kan man bland annat ta del av tips på hur man firar en småskalig midsommar.

– Gör det ni kan inom familjens gränser.

Det är dansledaren Anders Tulls tips till hur det trots allt kan bli en trevlig midsommar. För egen del ser han redan ett år framåt. Då räknar han med extra höga ”höj” när stången reses.

Men det är inte total brist på stångresning – i klippet ovan får du följa med till äldreboendet där man ändå fixade midsommarstång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.