• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Granar behöver koldioxid för att växa. Det kan i sin tur vara positivt för klimatet. Foto: Pontus Lundahl/TT

LRF: Julgran bra för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

I en del hem har julgranen säkert redan ställts in, i andra gör den kanske det i dagarna. Och enligt LRF kan julgranen ha en positiv effekt på klimatet. Men då gäller det att välja en riktig gran, framför plastvarianten.

Julgranen är för många en viktig del i julfirandet och i Sverige räknar man med att ungefär tre miljoner granar konsumeras varje år – granar som kan ha en positiv effekt på klimatet.

Koldioxid blir till bark, grenar och barr

Enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF, lagrar en julgran ungefär elva kilo koldioxid under sin tioåriga uppväxt. Koldioxiden är nödvändig för granens tillväxt och förvandlas under åren till bark, grenar och barr. På så sätt kan granarna bidra till en positiv klimatinsats.

Och om man, när julen är slut, väljer att återvinna sin gran i ett värmeverk blir den till bioenergi och kan ersätta andra energikällor som olja och kol.

Den ”grönaste” granen

För den som vill välja en så klimatsmart julgran som möjligt är en närodlad, KRAV-märkt, rödgran det bästa alternativet. I andra hand kommer kungsgranen och allra sämst för miljön är plastgranen, det enligt Naturskyddsföreningen.

– Det är en viktig klimatinsats att köpa en riktig gran i stället för en plastgran, säger Hilda Runsten, expert på klimat och energi på LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.