Tereses barn var bara fem meter från vargen

Uppdaterad
Publicerad

En varg har satt skräck i byn Nås utanför Hedemora . Efter att flera tamdjur har dödats har en djurägare nu begärt skyddsjakt på vargen.

Under onsdagskvällen kom vargen och gick förbi alldeles framför fårägaren Henry Mattsson.

– På väg in i fårhagen kom den åt elstängslet så då backade den tillbaka och gick tillbaka in till skogen igen, säger Henry Mattsson.

”Tittade rakt på barnen”

Men vargen måste ha kommit tillbaka för under torsdagsmorgonen låg två får döda och delvis uppätna i hagen. Ett tredje får hade överlevt men hade så svåra skador att den fick avlivas.

För ett par dagar sedan var vargen förbi även hos Terese Gregori. Vargen stannade precis utanför stallöppningen, där Tereses barn stod.

– Den tittade rakt på barnen och de visste inte vad de skulle tro. Till sist började de skrika och sjasa bort vargen så att den gick, säger Terese.

Visar oskyggt beteende

Länsstyrelsens naturbevakare har fått ägna mycket tid åt att besikta döda djur och prata om förebyggande metoder i Nås den här veckan.

– Vargen visar ju ett oskyggt beteende så folk är vaksamma här och rapporterar direkt, säger Bert Eriksson, naturbevakare på Länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer