Vargen har bland annat varit inne i stall och bitit ihjäl en hund. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Varg bet ihjäl hund i Hedemora – boende oroliga

Uppdaterad
Publicerad

En eller flera vargar sprider oro i Davidshyttan, söder om Hedemora. Vargen har sökt sig nära bebyggelse, gått in i stall och bitit ihjäl en hund och tre får.
– De är ju inte glada i det här, säger Länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson och syftar på de boende i området som haft påhälsning av vargen.

När SVT når honom på telefon är han ute och letar vargspillning för att kunna ta ett DNA-prov och på så sätt se var vargen kommer från.

Vargen ska ha setts till på flera gårdar i området. I måndags gick den förbi två barn som stod i dörren till ett stall och passerade dem på bara några få meters avstånd. Ett av barnen tog upp en kvast och skrek och då gav sig vargen av, berättar Bert Eriksson.

Men i går, på tisdagen, var vargen tillbaka, nu på en annan gård. För Jaktjournalen, som var först med att rapportera om händelserna, berättar en kvinna hur vargen bet ihjäl familjens chihuahua innan den sökte sig in i gårdens stall.

Senare på tisdagskvällen sågs två vargar jaga hästar i en hage i närheten och på onsdagsmorgonen hittades två ihjälbitna får och ett tredje så allvarligt skadat att det fick avlivas, någon kilometer därifrån.

– Jag har varit runt och besiktigat allt och kommer att skriva händeslerapporter. Sedan får mina chefer avgöra hur vi går vidare, säger Bert Eriksson.

Nu sätts akutåtgärder som provisoriska elstängsel upp för att stänga ute vargen från hagar där det betar djur.

– Vi börjar med att vidta förebyggande åtgärder. Sedan har ju alla djurägare vetskap om det i området nu.

Vad säger folk om vargen?

– De är ju inte glada i det här, det är de inte, säger Bert Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer