Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsadvokaten Carl-Oskar Morgården menar att hela händelsen har ett olustigt drag över sig – hör honom förklara varför. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Fyra män döms efter attack mot ”Dumpen”-uthängd Ludvikabo

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern hängdes ut som misstänkt sexförbrytare mot barn på hemsidan ”Dumpen” – då valde fyra unga män i Ludvika att ta saken i egna händer. Nu döms de för grovt hemfridsbrott och misshandel.

Det var i början på mars i år som mannen blev misshandlad i sin bostad av fyra personer.

Enligt polisens förundersökningsprotokoll bröt de sig in i mannens bostad och misshandlade honom med bland annat sparkar och slag. De ska även ha använt ett tillhygge.

När gärningsmännen lämnat bostaden flydde mannen i en bil till en bensinmack där han kom i kontakt med polisen.

Anklagades för sexbrott

Upprinnelsen till misshandeln ska ha varit att mannen blivit uthängd på hemsidan ”Dumpen”, där vuxna som söker sexuell kontakt med barn konfronteras och hängs ut offentligt.

Det, tillsammans med flera inlägg på sociala medier i lokala grupper i Ludvika, ledde till att männen ska ha beslutat sig för att ”jaga bort mannen från stan”.

Filmade händelsen

Vid misshandeln spelade en av männen in händelsen med sin telefon.

– Tre av de fyra har under rättegången medgett att de varit på platsen och jag tycker mig ha kunnat styrka att även den fjärde varit det. Jag har yrkat på 2-2,5 år fängelse för samtliga misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott, sa åklagare Johan Knies efter att rättegången hade avslutats.

Ska betala skadestånd

Tre av männen döms till skyddstillsyn och samhällstjänst. Den fjärde mannen döms till villkorlig dom och samhällstjänst. De ska alla betala skadestånd till brottsoffret.

En av de fyra männen dömdes mot sitt nekande.  

– På ett sätt är vi besvikna att han döms över huvud taget, men å andra sidan fick han en påföljd som jag tycker blev väldigt bra – att han dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst, istället för fängelse i minst två år som åklagaren hade yrkat på, säger mannens försvarsadvokat Carl-Oskar Morgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.