Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Patrik Sjöberg i klippet: ”Det här är våra barns vardag”. Foto: Min sanning/SVT

Hänger ut män som sexchattar med barn – så försvarar han pedofiljakten

Uppdaterad
Publicerad

Höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg är med och driver en hemsida där vuxna som söker sexuell kontakt med barn konfronteras och hängs ut offentligt. Metoden har mött kritik, men Patrik Sjöberg är fortsatt övertygad om att de gör rätt. 

På sajten Dumpen får Patrik Sjöberg och ansvariga utgivaren Sara Nilsson hjälp av privatpersoner som registrerar fejkade profiler på olika hemsidor där de uppger sig vara barn.  

– Det tar tio minuter så har vi 50 män som kontaktar, säger Patrik Sjöberg i SVT:s Min sanning.

När de sedan stämmer träff med männen, som tror att de ska möta ett barn, konfronteras de på film av Sjöberg och Nilsson. Filmen, personernas webbalias och bild på deras ansikten publiceras sedan på hemsidan. Hittills har närmare 200 personer hängts ut.

Två rapporterade självmord efter uthängning 

Dumpen har kritiserats eftersom personer pekas ut som förövare trots att de inte dömts för brott. Även anhöriga till de utpekade kan ta skada. 

Flera medier rapporterade i höstas att totalt två män tagit sitt liv efter att deras bild och information publicerats på hemsidan.

Kan man inte tänka sig att ni konfronterar de här männen, kontaktar polisen, ger dem tips om var de kan få vård, men inte hänger ut dem på nätet? 

– Vi gör det preventivt, säger Patrik Sjöberg.  

– Vi vet att vi räddar väldigt många barn.

Juridikprofessorn: Bara JK kan åtala sajten

Fram tills i mars 2023 har JK tagit emot 50 anmälningar mot Dumpen, men samtliga har lagts ned. Enligt juridikprofessorn Mårten Schultz är sannolikheten låg att man griper in mot sajten eftersom den har en ansvarig utgivare.

– Det här är ett skyddat medium eftersom de har ett utgivningsbevis. Då finns det bara en institution som kan åtala för förtal och det är Justitiekanslern (JK), säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Får man gör vad som helst för att samla ihop uppgifter? Hör vad Mårten Schultz, ordförande för institutet för juridik och internet, säger i videoklippet. Foto: SVT

Grooming innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte. Det är en brottslig handling och kan beskrivas som ”förberedelser till sexuella övergrepp mot barn”. 

Straffet för kontakt med barn i sexuellt syfte är böter eller fängelse i högst två år. 

Patrik Sjöberg och Dumpen vill se en lagändring där det blir straffbart att ta kontakt i sexuellt syfte med profiler som ser ut att tillhöra barn, även om det inte är ett barn som faktiskt innehar profilen.  

Källa: Polisen och Dumpen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.