Dom mot åklagaren i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen meddelar Svea hovrätt domen mot den åklagare från Gävle som Falu tingsrätt dömde till tre och ett halvt års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn, köp av sexuell tjänst och olovligt anskaffande av alkohol.

Falu tingsrätt dömde åklagaren för tre fall av våldtäkt mot barn, tre fall av sexuellt ofredande, fyra fall av olovligt anskaffande av alkoholdrycker och 58 fall av dataintrång samt tjänstefel och köp av sexuell tjänst. Brotten har begåtts på olika orter i Dalarna och i Hudiksvall och Sundsvall. Åklagaren dömdes på samtliga åtalspunkter som åklagaren presenterat i åtalet.

I början av september behandlades fallet av Svea hovrätt och på måndagen klockan 11 väntas hovrättens dom.

Sexåtalade Gävleåklagaren

Hittade SMS-konversationer

Det var vid årsskiftet som polisens utredare kom Gävleåklagaren på spåren. Då upptäckte man att han hade kontakt med en kvinna som umgicks i kriminella kretsar och att han ska ha hjälpt kvinnan att komma lindrigare undan i ett narkotikamål. Samtidigt upptäckte man att åklagaren slagit i databasen på personer och utredningar han inte arbetade med.

Under utredningen kom det också fram att den misstänkte åklagaren har haft sexuella kontakter med flera unga flickor och man hittade bland annat SMS-konversationer som anspelade på sex. Enligt åtalet ska åklagaren också haft sex med minderåriga flickor och köpt oralsex.

Har förlorat jobbet

Statens ansvarsnämnd beslutade den 9 september att avskeda åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexåtalade Gävleåklagaren

Mer i ämnet