Det tidigare Gävleåklagaren dömdes för bland annat tre fall av våldtäkt mot barn. Foto: SVT

Dömde Gävleåklagaren utredde barnsexbrott

Uppdaterad
Publicerad

En åklagare i Gävleborg dömdes till två och ett halvt års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn. Samma åklagare hade ansvar för känsliga utredningar som rörde just barn och unga. Ett av dem var den så kallade ”Hudikmappen”, en samling nakenbilder på tonårstjejer, avslöjar Sveriges Radio Ekot.

Den nu dömde åklagaren, som inte längre har kvar sin tjänst hos Åklagarmyndigheten, lade ner nästan alla de unga tjejernas brottsanmälningar.

Ekot har granskat utredningen och hittat flera missar. Polisen dröjde bland annat med att begära ut den ip-adress som hade kunnat visa vem som hade laddat upp mappen med bilder på nätet. Man struntade också i att följa upp tips om var mappen delades på nätet.

Sexåtalade Gävleåklagaren

Men Patrik Skoglund, chefsåklagare i Gävle, säger sig inte vara orolig för att något fel har begåtts.

– Om man tycker att det är något fel med det här så har vi det systemet att man kan begära överprövning av beslutet, säger han till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexåtalade Gävleåklagaren

Mer i ämnet