Dömde Gävleåklagaren överklagar till HD

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare Gävleåklagaren, som dömdes för bland annat tre fall av våldtäkt mot barn av tingsrätten och som sedan fick sitt straff sänkt av hovrätten, har nu överklagat till Högsta Domstolen.

När ärendet prövades i Hovrätten dömde man mannen för ett fall av våldtäkt mot barn, två fall av sexuellt ofredande, ett fall av köp av sexuell tjänst, ett fall av tjänstefell, fyra fall av olovligt anskaffande av alkoholdrycker och 52 fall av dataintrång. Hovrätten sänkte straffet från tre och ett halvt års fängelse till två och ett halvt års fängelse.

Gävleåklagarens advokat Per Borgblad var i det stora hela nöjd efter Hovrättens dom. Men han sa redan då att allt talade för att han skulle överklaga.

Sexåtalade Gävleåklagaren

– Jag är missnöjd med att han döms för ett fall av våldtäkt mot barn, där hade jag önskat att han skulle frikännas eller få en lindrigare rubricering, det vill säga sexuellt utnyttjande, sa advokat Per Borgblad till SVT Nyheter Gävleborg.

Hittade SMS-konversationer

Det var vid årsskiftet som polisens utredare kom Gävleåklagaren på spåren. Då upptäckte man att han hade kontakt med en kvinna som umgicks i kriminella kretsar och att han ska ha hjälpt kvinnan att komma lindrigare undan i ett narkotikamål.

Samtidigt upptäckte man att åklagaren slagit i databasen på personer och utredningar han inte arbetade med.

Under utredningen kom det också fram att den misstänkte åklagaren har haft sexuella kontakter med flera unga flickor och man hittade bland annat SMS-konversationer som anspelade på sex. Enligt åtalet ska Gävleåklagaren också haft sex med minderåriga flickor och köpt oralsex.

I början på september beslutade Statens ansvarsnämnd att mannen skulle avskedas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexåtalade Gävleåklagaren

Mer i ämnet