Dragon Gate vill öppna i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Dragon Gate är berättelsen om turistattraktionen som blev en skandalkantad bygghistoria. Nu planerar ägaren invigning av hotellet i sommar.

Längs E4:an utanför Älvkarleby finns Sveriges och sannolikt Europas största kinesiska fästning, Dragon Gate. Ett av svenska myndigheter ifrågasatt hotellbygge som pågått i tio år.

Men i augusti planerar ägaren att inviga hotellet om de svenska myndigheterna ger sitt godkännande.

Dragon Gate

Rik på myggmedel

En rik kinesisk affärsman hade en dröm om ett Kina i miniatyr i Älvkarleby kommun. En dröm om ett kinesiskt kulturcentrum utan motstycke i Europa.

Det sägs att Jingchun Li, eller Mr Li som han kallas, blivit miljardär på myggmedel och för tio år sedan började han investera och bygga om det gamla förlustdrabbade hotellet Älvkarlen till Dragon Gate. Kenny Li är Mr Lis representant i Sverige och platsansvarig på Dragon Gate.

– I Sverige är det regler som avgör allt, man måste följa reglerna, och det är den smidigaste vägen att gå, annars blir det bara problem.

Kenny Li visar oss runt i hotellbyggnaden som planeras att öppna i sommar. Efter fyra års jobb med att brandsäkra och byta ut el-, ventilations- och värmesystemen är det de viktiga slutbesiktningarna som återstår för att få ett godkännande att hotellet uppfyller svenska regler och normer. 

Godkänd slutbesiktning

Under torsdagen genomfördes en av slutbesiktningarna och Kenny Li räknar med att hotellet ska bli godkänt då man tagit hjälp av svenska företag. 

– Äntligen kan hela anläggningen vara i drift efter så många år.

Men vägen hit har varit lång och kantad av konflikter med svenska myndigheter. Dragon Gate har byggts av kinesiskt material, av kinesiska arbetare på kinesiskt vis. Det har lett till en frontalkollision med svenskt regelverk och myndighetskultur.

Guldägg för kommunen

Inga-Lill Tegelberg (S) är kommunalråd i Älvkarleby kommun och har följt Dragon Gates framväxt.

– Vi trodde att det skulle bli ett guldägg för kommunen och sätta Älvkarleby på kartan. Och visst har det satt Älvkarleby på kartan men hittills inte som vi trodde. Men vi hoppas nu att det blir det här guldägget efter tio år, säger Inga-Lill Tegelberg.

Lärt sig av misstag

Dragon Gate är berättelsen om turistattraktionen som blev en skandalkantad bygghistoria.

– Men allt detta är över och vi har nu lärt oss av misstagen, säger Kenny Li.

– Man måste försöka lära sig från början hur man kommunicerar med myndigheter, då förstår man bättre vad man får och vad man inte får göra. Då blir det lättare att gå vidare i framtiden.

Han betonar att det handlar om kulturskillnader som orsakat problemen. Bolaget Ibiat AB som äger Dragon Gate har inga skatteskulder, det visar en kontroll hos Skatteupplysningen. Dragon Gate har enligt Kenny Li kostat 215 miljoner kronor att bygga, och visionen om det stora kulturcentrat är fortfarande levande.

Bilister ser betongkoloss

Men det färdigbyggda kung fu-templet står tomt, affärsflygeln likaså och av det stora kinesiska varuhuset blev inget. I blickfånget för bilisisterna står en betongkoloss likt en ruin.

Men Sverige och Älvkarleby har en terrakottaarmé och en kinesisk ringmur och sannolikt Europas största staty av Guanyin, den kvinnliga buddhan. Vad som kommer att finnas här om tio år, det vet bara en kinesisk affärsman som är bosatt utanför Shanghai.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dragon Gate

Mer i ämnet