De narkotikabrott som upptäcks i dag är de som ingår i polisens rutinarbete. I klippet berättar polisinspektör Magnus Sjödén vad mer riktade insatser skulle kunna ha för effekt på brottsstatistiken. Foto: Hannes Forssell/SVT

Knarkbrotten ökar – Allt fler anmäls för innehav

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda narkotikabrott ökar. Region Bergslagen där Dalarna ingår följer den nationella trenden. I ett femårsperspektiv syns en tydlig uppgång i antalet anmälningar för narkotikainnehav.

Sedan 2015 har antalet anmälningar för narkotikainnehav ökat med drygt 30 procent i Region Bergslagen enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Från omkring 3000 anmälda innehav 2015, till närmare 4000 enligt preliminära siffror för 2019.

Enligt polisinspektör Magnus Sjödén så har attityden till narkotika och riskerna med droger bland ungdomar förändrats.

– Jag tycker det är vanligare i dag att man träffar på unga som växer in i tron att det inte är farligt, säger han.

Den närmaste tiden ser han negativt på.

– Just nu ser det mörkt ut, det finns mycket narkotika ute på gatorna och vi har inte resurser att jobba som vi borde, säger han.

Det nationella målet från regeringens sida är att 10 000 nya poliser ska rekryteras fram till 2024.

– Det som är ljusningen är att vi får rekrytera och att det kommer nya poliser till Dalarna fortlöpande, säger Magnus Sjödén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.