Tuna-Hästbergs gruva i Borlänge. Arkivbild. Foto: SVT

Nu ska den avlidna kvinnan hämtas upp

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kommer dykare från Försvarsmakten till Tuna-Hästberg utanför Borlänge, för att bärga kroppen efter den kvinna som drunknade i gruvan i söndags.

Den 40-åriga kvinnan, som var från Finland, omkom när hon tillsammans med två kamrater dök i Äventyrsgruvan.

– Det är ett svårt uppdrag som kräver mycket säkerhetsförberedelser, säger Jerry Lindén från Försvarsmakten, som kommer att leda arbetet på plats.

Dykolycka i Tuna-Hästberg

– Vi gör först ett rekdyk för att lokalisera kroppen och sen när vi vet hur det ser ut, kommer vi att försöka bärga henne i ett andra dyk, säger han.

400 meter in i gruvsystemet

Olyckan inträffade när de tre dykarna var på 20 meters djup, 400 meter in i gruvsystemet. Exakt vad som hände har inte sagts, men sannolikt har kvinnan fastnat på något sätt och sen drabbats av panik.

– Våra dykare är mycket erfarna men att dyka i sådan här miljö innebär också höga säkerhetskrav från vår sida, så inte vi också drabbas av en olycka, säger Jerry Lindén.

Det är polisen som ansvarar för operationen och som begärt assistans från Försvarsmakten. Dykarna kommer från 4:e Sjöstridsflottiljen i Berga och Sjöstridsskolan i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dykolycka i Tuna-Hästberg

Mer i ämnet