Nedgången till gruvan. Nedanför denna trappa är gruvan vattenfylld Foto: Anders Hansson/SVT

Nya uppgifter om orsaken till olyckan

Publicerad

Under lördagen genomförde försvarsmaktens dykare två dyk för att få upp den finska kvinna som avled efter en olycka i äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg. Samtidigt kommer nya uppgifter om vad som hänt.

– Det är ju ett gruvsystem och kroppen låg rätt långt in, säger Jerry Lindén, örlogskapten.

Vad som orsakat olyckan är inte klarlagt och heller inget som försvarsmakten kan uttala sig om.

– Nej förutom att hon inte hade några simfötter på sig så satt utrustningen som den skulle vad vi kunde se, säger Jerry Lindén.

Fel på dräkten

Men den finska tidningen Ilta Sanomat har dock fått uppgifter från Borlängepolisen om att de två kamrater som kvinnan dök tillsammans med säger att verkade ha blivit något fel på kvinnans dykardräkt så att hon hamnat med fötterna uppåt och huvudet nedåt.

Hon ska sedan ha tappat luftmunstycket när hon kämpade för att komma på rätt köl. Enligt armédykarna så satt hon inte fast i något när de kom för att hämta kroppen. Kamraterna hade dock kopplat på en säkringslina för att kroppen inte skulle sjunka längre ner i gruvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dykolycka i Tuna-Hästberg

Mer i ämnet