Edenhager: ”SD har unken kvinnosyn”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är ett parti med en unken kvinnosyn. Det säger den uteslutna, före detta toppolitikern Marie Edenhager i Borlänge.

Hon hävdar att kvinnor i partiet som inte ställer upp sexuellt stoppas i sin karriär.

Ja, när den uteslutna SD-politikern Marie Edenhager höll presskonferens på onsdagskvällen skrädde hon inte orden. Edenhager målade upp en bild av ett parti där kvinnor får vara beredda att tåla både det ena och det andra – inte minst sexuellt – om man vill ta sig till toppen.

– Jag har  utsatts för sexuella trakasserier, sexism, misshandel och stalking och har blivit grymt besviken när jag utsatts för hämndaktioner för att jag inte velat följa med upp på hotellrummet vid konferensen, säger Marie Edenhager.

Men att det här skulle vara en kultur inom partiet tillbakavisas av Sverigedemokraterna. Pressekreteraren Martin Kinnunen säger att partiledningen känner till, och agerade, i ett fall där just Marie Edenhager sextrakasserades. Enligt Kinnunen kastades den skyldige omedelbart ut ur partiet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Edenhager

Mer i ämnet