Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett handslag ska vara ett handslag” – Stark lokal kritik mot beslutet att flytta Filmarkivet. Hör riksdagsledamoten och kommunalrådet i Ludvika. Foto: Anders Hansson/SVT

Efter 20 år: Filmarkivet flyttar från Grängesberg – S-politiker kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Filmarkivet i Grängesberg försvinner efter 20 år. Verksamheten med ett halvdussin tjänster ska flyttas till Stockholm och nu kritiseras beslutet av riksdagsledamoten Sofie Eriksson (S) och kommunalrådet Leif Pettersson (S).

– Det är fel att staten ska centralisera och lämna landsbygden och bruksorter, säger riksdagsledamoten Sofie Eriksson (S) från Grängesberg som tänker skriva en interpellation till den ansvariga ministern i frågan.

Enligt personalen kom beskedet att Filmarkivet ska flytta till huvudstaden plötsligt och utan intern diskussion inom Kungliga biblioteket, KB, dit verksamheten hör. Efter beskedet har ungefär halva personalen sagt upp sig.

Dålig kommunikation

Inte heller kommunalrådet Leif Pettersson (S) i Ludvika fick någon information i förväg.

– Mycket, mycket dåligt, utbrister Leif Pettersson.

Han menar att kommunen gått miste om möjligheten att underlätta för verksamheten att vara kvar och utvecklas ytterligare.

Regeringen får kritik – hänvisar till KB

Regeringens budgetproposition för nästa år stöder KB:s beslut att flytta verksamheten, men hänvisar frågor om flytten till KB.

– Tiderna har förändrats och det kommer inte in lika mycket film till Filmarkivet längre, därför vill vi samordna och använda de här tjänsterna på ett bättre sätt, säger Karin Grönvall som är chef för KB.

Hon säger också att flytten nu tillfälligt satts på paus för att kommunicera med parterna, men att intentionen att flytta är fortfarande densamma. KB kommer att fortsätta att betala hyra under den överenskomna hyresperioden, som sträcker sig till 2027.

Det här är filmarkivet i Grängesberg

• I Filmarkivet finns 30 000 titlar och två kilometer hyllor med filmer.

• Verksamheten går ut på att bevara den svenska filmskatten, tex dokumentärer, skol- och utbildningsfilmer, journalfilm och till och med privata semesterfilmer från så långt tillbaka som 30-talet.

• Filmerna renoveras och överförs till digital lagring.

• 7000 titlar är fortfarande okatalogiserade – ett arbete som pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.