Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi får inte in den typen av film på samma sätt längre” – så motiverar Karin Grönlund, chef för Kungliga Biblioteket, flytten av Filmarkivet i Grängesberg. Foto: Martin Grill / SVT

Filmarkivets flytt från Grängesberg pausas tillfälligt – ”Inriktningen är att den ska bli av”

Uppdaterad
Publicerad

Filmarkivet ska flyttas från Grängesberg. Men efter stark lokal kritik väljer nu Kungliga biblioteket, som leder verksamheten, att tillfälligt pausa förändingsplanerna.

– Men inriktningen är fortfarande att flytta verksamheten, säger Karin Grönvall, chef på Kungliga Biblioteket, KB.

Efter kritik från bland annat Ludvika kommun och riksdagsledamoten Sofia Eriksson (S) ska nu ett samråd genomföras med bland annat kommunen och andra aktörer i regionen.

Kommer att betala hyra hela kontraktet

Att betala tillbaka några pengar till Ludvika kommun, vars fastighetsbolag renoverat och anpassat lokalerna, är inte aktuellt. Däremot kommer de att betala hyran under kontraktstiden.

– Vi kommer att fullfölja våra kontrakt i Grängesberg till punkt och pricka, säger Karin Grönvall.

Kontraktet som gäller för kontorslokalerna sträcker sig till slutet av 2024 och kontraktet för själva arkivdelen sträcker sig till 2027.

Bakgrunden till den planerade flytten är att film numera används så sällan att verksamheten i Grängesberg blivit överdimensionerad. KB vill istället göra Filmarkivet till en del av sin övriga verksamhet.

Regeringen hänvisar frågor till KB

Regeringen ställer sig bakom flytten från Grängesberg till Stockholm i sin budgetproposition.

– Det är viktigt med statlig närvaro i hela landet, men myndigheter ska bedriva en kostnadseffektiv och ändamålsenligt organiserad verksamhet oavsett var i landet de är placerade, skriver utbildningsminister Mats Perssons pressekreterare Agnes Eklund i en kommentar till SVT Dalarna och hänvisar vidare frågor till Kungliga biblioteket.

I klippet: Hör Karin Grönvall förklara bakgrunden till beslutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.