Transportstyrelsen vill se över utbildningen för AM-kortet, men det arbetet påbörjas tidigast under hösten 2021. Foto: Pressbild, Sofie Lind /SVT

Efter A-traktorernas rekordår – nu ska utbildningen ses över: ”Tidigast i höst”

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen vill se över utbildningen för AM-kortet, speciellt när det blivit en trend att köra A-traktor. Kursen, som idag är fokuserad på just moped, kan se annorlunda ut i framtiden.

— Vi håller med om att det är hög tid att se över den här utbildningen, säger Olof Stenlund, körkortsexpert på Transportstyrelsen.

År 2009 blev det obligatoriskt med AM-körkort för den som vill köra EU-moped. Eftersom alla körkortsbehörigheter ger rätt att köra traktor så kan den som då vill köra A-traktor också ta AM-körkortet och ge sig ut på vägarna.

Men att AM-utbildningen framför allt är fokuserad på tvåhjulig moped måste ses över, menar nu även Transportstyrelsen. Speciellt när fler väljer att köra på fyra hjul, alltså A-traktorer eller mopedbilar.

A-traktorer i Dalarna

— Vi är väldigt medvetna om den här bristen, säger Olof Stenlund och förklarar att mycket hänt sen år 2009 när det gäller A-traktorer.

Utbildning ska bli mer riskbaserad

Idag får inte körskolorna till exempel inte övningsköra med A-traktor, vilket är något myndigheten bland annat vill titta närmare på.

— Att få med övningskörning även på fyrhjuliga fordon och att utbildningen ska bli mer riskbaserad. Vi tycker det är väldigt viktigt att de unga förarna får tänka till omkring risker, beteende och ansvar. Vi tycker det är rimligt att man ska ha utbildning för det fordon som man sen får köra.

Ses över tidigast i höst

Det är för tidigt att säga exakt hur utbildningen kan komma att se ut eller vilka element som kommer vara med.

En översikt av AM-utbildningen har varit på gång under en längre tid men inte hunnit med på grund av resursbrist bland annat.

— Vi planerar att inleda ett sånt arbete, tidigast i höst, men det ligger först på vår väntelista, säger Olof Stenlund på Transportstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorer i Dalarna

Mer i ämnet