Foto: Sofie Lind/SVT.

Körskolan: ”De får lära sig själva hemma hur man kör A-traktor”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Dalarna har gjort en rundringning till flera trafikskolor som vittnar om ett högt tryck på kurserna för att ta AM-kort, det vill säga mopedkort. På det kortet får man också köra A-traktor och mopedbil.

– Vi har en väntelista och även om intresset varit högt tidigare så är det nog ännu högre nu, säger Uno Bengtsson som är chef vid Siljans Trafikskola i Mora.

Han menar att de flesta som går kursen sedan kör A-traktor istället för moped. Det här är något som fler körskolor också berättar om i SVT Dalarnas rundringning.

A-traktorer i Dalarna

Kan sätta sig direkt bakom ratten

Trots det är utbildningen för att ta AM-kort baserad på moped. Ingen övningskörning med A-traktor, där det idag inte heller finns något krav på bilbälten, är i nuläget tillåten. Därför måste all körning under utbildningen ske på moped. Resten får eleven själv lösa – trots att de efter de klarat kortet omedelbart kan köra en A-traktor även om de aldrig suttit bakom en ratt tidigare.

Hur upplever du att det funkar?

— Ja, alltså, jag kan inte säga att det inte har fungerat, säger Uno Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

A-traktorer i Dalarna

Mer i ämnet