Hör åklagaren Helena Falkerby berätta om händelserna vid köpcentrumet Kupolen, som ledde till en ung mans död. Foto: SVT/ SVT Grafik

Åklagaren om dödsskjutningen: “Den man som avled ska strax innan ha knivskurit en man”

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer åtalas nu för bland annat mord och grovt vapenbrott efter dödsskjutningen vid Kupolen i Borlänge i somras, där en man i 20-årsåldern dog. Ytterligare två personer åtalas för inblandning i händelsen som åklagaren beskriver som komplex.

Åklagaren Helena Falkerby anser att tre personer har agerat tillsammans och i samförstånd i samband med mordet den 8 juli 2019.

Misstänkte skytten blev knivskuren

En man i 30-årsåldern erkände under förundersökningen att det var han som avlossade de dödande pistolskotten, men menar att han handlade i nödvärn. Den nu döde mannen har enligt åklagaren knivhuggit den misstänkte skytten i överkroppen, strax innan skotten avlossades.

De andra två huvudåtalade, en man i 30-årsåldern och en kvinna i 25-årsåldern, anses av åklagaren ha bidragit med “fysiskt och psykiskt understöd” till skytten vid köpcentrumet. De beskrivs även ha varit med tidigare samma kväll och ordnat fram vapen samt den bil som användes. Dessa två nekar till brott och åtalas i andra hand för medhjälp till mord.

Hotades dagar innan skjutningen

Mannen som har erkänt skjutningen blev några dagar tidigare hotad med vapen eller ett vapenliknande föremål av en annan man i 25-årsåldern tillsammans med den nu avlidne mannen.

– Det är en av de händelser som jag ser har bidragit till händelseutvecklingen, berättar åklagaren Helena Falkerby.

Åtal är väckt för detta olaga hot. Dessutom har det enligt åtalet funnits en skuld mellan den döde mannen och en av de mordåtalade.

Därutöver åtalas en man för medhjälp till grov misshandel. Han misstänks ha varit i sällskap med den nu döde mannen under mordnatten, bland annat beväpnad med en hammare.

I klippet berättar åklagaren Helena Falkerby mer om omständigheterna kring skjutningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.