• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eksjö, Jönköpings län och Eksjös kommun, i Jönköpings län. Det brinner i ett flerfamiljshus i centrala Eksjö med rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Detta har hänt: Dödsskjutningen vid Kupolen

Publicerad

Natten till den 8 juli sköts en man i 20-årsåldern ihjäl vid köpcentret Kupolen i Borlänge, samma natt knivhöggs en annan man – polisen misstänker ett samband. Här får du snabb koll på vad som har hänt.

Ung man skjuts ihjäl vid Kupolen i Borlänge
 

En man har skjutits till döds vi köpcentret Kupolen. Hör vår reporter rapportera från platsen. Foto: SVT

Vid kl. 04.08 måndagen den 8 juli får polisen samtal om att en person har skjutits vid köpcentret Kupolen i Borlänge. Lite senare samma morgon avlider den skjutne mannen, som ska vara i 20-årsåldern, på Falu lasarett.

Två personer anhålls misstänkta för mord respektive grov misshandel

Under måndagseftermiddagen höll polisen en presskonferens med anledning av det misstänkta mordet i Borlänge. Foto: Anders Hansson/SVT

Under måndagseftermiddagen håller polisen en presskonferens. Man meddelade då att en man i 30-årsåldern knivhuggits under samma natt och att polisen misstänker att det finns ett samband med händelserna.

Polisen om det fortsatta utredningsarbetet

Mats Lagerblad, lokalpolisområdeschef i Borlänge, berättar om den fortsatta utredningsprocessen. Foto: SVT Anders Hansson

Lokalpolisområdeschef Mats Lagerblad berättar att det kommer krävas ”stora resurser en lång tid framöver” att försöka reda ut de grova brotten som inträffat.

”Finns en tuff miljö med god tillgång till vapen”

Polisen efter andra dödsskjutningen på ett halvår: ”Vi har rejäla utmaningar”. Foto: Anders Hansson/SVT

Andra dödsskjutningen på ett halvår i Borlänge, inte alls långt ifrån varandra, får polisen att erkänna att de har stora utmaningar. Man erkänner även att det finns goda tillgångar till grova vapen i länet.

Den skadade mannen är en av de anhållna

Åklagaren Patrik Säflund om utredningsläget kring det misstänkta mordet och misshandeln. Foto: Anders Hansson/SVT

På tisdagen den 9 juli går åklagaren Patrik Säflund, som är förundersökningsledare i ärendet, ut med uppgifter om att en av de anhållna är den som blev knivhuggen under måndagsnatten, alltså den mordmisstänkte. Under dagen flyttas han också från sjukhuset till polisens förvar.

Ytterligare en person anhålls efter dödsskjutningen

Platsen där en man i 20-årsåldern sköts till döds i Borlänge. Foto: Helena Wrete/SVT

Ytterligare en person grips och blir anhållen av polisen på tisdagen.
– Det är en tredje person som är anhållen misstänkt för medhjälp till mord, säger åklagare Patrik Säflund.
Mannen är i 20-årsåldern.

Yngre man häktas misstänkt för medhjälp till grov misshandel

Hör advokaten Axel Östberg kommentera misstankarna mot en man i 20-årsåldern. Foto: SVT

Åklagaren Patrik Säflund begär två av de misstänkta häktade under onsdagen och efter häktingsförhandlingarna på torsdagseftermiddagen så häktas en man i 25-årsåldern misstänkt på sannolika skäl för medhjälp till grov misshandel. Mannens advokat, Axel Östberg, menar att hans klient är oskyldig.
– Han förnekat brott helt och hållet, säger han.

Även den mordmisstänkte häktas

Hör den mordmisstänktes advokat om anklagelserna. Foto: SVT

Och senare samma torsdagseftermiddag så häktas även mannen i 30-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för mord. Han är alltså också den som blev knivhuggen under måndagsnatten.
– Han har varit på stället men inte begått något mord, hävdar Anders Karls, advokaten som företräder den mordmisstänkte mannen i 30-årsåldern.

• Den tredje personen – en kvinna i 20-årsåldern häktas

Åklagaren Patrik Säflund begär en kvinna i 20-årsåldern häktad, misstänkt för medhjälp till mord. Falu tingsrätt beslutar att kvinnan ska häktas, misstänkt på sannolika skäl. Alla tre häktade nekar till brott.

• En fjärde person grips och anhålls – misstänkt för mord

En man i 30-årsålder greps under morgonen den 17 juli. Senare samma dag anhölls han, misstänkt för mord.

• Den fjärde personen häktas, misstänkt för medhjälp till mord

Den man i 30-årsåldern som tidigare anhållits, på sannolika skäl misstänkt för mord, häktas den 19 juli. Men brottsrubriceringen har ändrats till att han på sannolika skäl är misstänkt för medhjälp till mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning vid Kupolen

Mer i ämnet