Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla tre dödsskjutningar klarades upp – men ingen dömdes för mord. I videoklippet berättar vår reporter om brotten och straffen. Foto: Alfred Jakobsson/SVT, Arkivbilder

Här har det skett skjutningar i Dalarna de senaste åren

Uppdaterad
Publicerad

Under de fem senaste åren, från 2018 tills i dag, har det skett 18 skjutningar i Dalarna och tre av dem har haft dödlig utgång. SVT Nyheter Dalarna går igenom skjutningarna.

Uppdatering: Knappt två veckor efter att artikeln publicerades sköts en man ihjäl i en bil på Hagalund i Borlänge. Den dödsskjutningen 26 april 2023 är inte inräknad i statistiken och videoklippet i den här artikeln.

Klicka runt i SVT:s karta

Det är SVT som sammanställt statistiken som kommer från Polisen, om samtliga skjutningar i Sverige sedan 2018.

Här kan du se var och när det har skjutits runt om i landet.

Sex skadade

Mellan perioden första januari 2018 till nutid, har det skett 1 877 skjutningar i hela landet, varav 18 i Dalarna. Utöver de tre dödsfallen har sex personer skadats i samband med skjutningarna.

Skjutningar i flera kommuner

De flesta av länets skjutningar där någon skadats eller dött har skett i Borlänge och Avesta. Men det har också skett en skjutning i Rättvik med dödlig utgång, samt en i Hedemora där en person blev skadad. I Falun har det skett fyra skjutningar de fem senaste åren, men ingen har dött eller skadats, enligt statistiken.

I klippet: Hör vår reporter berätta om dödsskjutningarna och straffen – samtliga klarades upp men ingen dömdes för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.