Detta har hänt: Dödsskjutningen i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Fredagen den 11 januari inträffade en skottlossning i ett bostadsområde i Kvarnsveden i Borlänge. En man sköts till döds och en annan man skadades allvarligt. Här får du snabb koll på vad som hänt:

• Ung man skjuten till döds i Kvarnsveden

Fredagen den 11 januari klockan 23.08 får polisen samtal om en skottlossning i Kvarnsveden i Borlänge. Initialt uppgavs att en person var skjuten, det visade sig senare handla om två personer. En man i 25-årsåldern dog på sjukhuset av sina skador och en annan man i samma ålder skadades allvarligt.

• Tekniker säkrade spår vid brottsplatsen

Flera områden spärrades av i Kvarnsveden med anledning av skottlossningen. Bland annat en bostad nära brottsplatsen. Under lördagen var polisens tekniker på plats för att säkra spår.

• En person frihetsberövades

Totalt 6 fynd har markerats på gatan. Fem av dem har polisen tagit DNA-prov från, enligt SVT:s reporter på plats. Foto: Anders Hansson, SVT

Under lördagskvällen kunde polisen, som var väldigt förtegna inledningsvis, berätta att de frihetsberövat en person i ärendet. De kunde då inte säga något varken om personens identitet eller omständigheterna kring frihetsberövandet.

– Det är ett väldigt känsligt läge just nu där vi försöker sammanställa information, sade Kenneth Johannesson, polisens vakthavande befäl på lördagskvällen.

• Personen anhölls misstänkt för mord

På söndagsmorgonen kunde åklagarmyndigheten bekräfta att den frihetsberövade personen anhållits skäligen misstänkt för mord. I övrigt kunde de inte kommentera ärendet vidare.

• Åklagaren bekräftade indirekt att den misstänkte är en man

Foto: Anders Hansson, SVT

Under helgen leddes förundersökningen av en jouråklagare. På måndagen tilldelades åklagare Kristofer Magnusson vid åklagarkammaren i Falun rollen som ordinarie förundersökningsledare. Han hade på sig fram till den 15 januari klockan 12 att besluta om mannen skulle begäras häktad eller släppas på fri fot.

• Den anhållne mannen släpps på fri fot

Foto: Anders Hansson, SVT

På tisdagen fattade åklagaren beslut om att den anhållne mannen skulle släppas på fri fot. Misstankarna mot honom hade försvagats under utredningens gång.

• En man anhållen en vecka efter dödsskjutningen

Tekniker jobbar på platsen där dödsskjutningen ägde rum. Foto: Anders Hansson, SVT

När utredningen pågått en vecka anhölls en man i Västmanland, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Vad som föranledde gripandet och varför han anhölls på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, ville inte åklagaren uppge med hänvisning till förundersökningssekretess.

• Begärdes häktad på söndagen

På söndagen en dryg vecka efter skjutningen begärdes den anhållne mannen häktad, misstänkt för mord och försök till mord. I övrigt ville inte åklagaren lämna några uppgifter om utredningen eller om vad som knyter mannen till brottet.

• Man i 35-årsålden häktades misstänkt för mord

Den misstänkte mannen sitter bakom advokaten till vänster och har maskat sig själv med en jacka. Foto: Anders Hansson, SVT

På måndagen häktades den 35-årige mannen på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Rätten menar att det finns risk för fortsatt brottslighet om han sätts på fri fot.

• Borlängebo i 20-årsåldern grips och häktas

Fredagen den 25 januari grips ytterligare en man som varit anhållen i sin frånvaro sedan den 13 januari, två dagar efter skjutningen. Han misstänks tillsammans med den andre misstänkte för mord och mordförsök.

• Tredje man häktas – nekar till inblandning

En tredje man som också varit anhållen i sin frånvaro sedan den 13 januari grips den 3 februari, efter en Bandidosfest i Värmland. Han är i 30-årsåldern och är tidigare dömd för flera brott. Mannen häktades av Falu tingsrätt men själv säger han sig inte ha något med skjutningen i Borlänge att göra.

• Rättegången inleds 6 september

Rättegången inleds i Falu tingsrätt. Tre män står åtalade för mord och mordförsök. Enligt åtalet ska de tre männen agerat tillsammans och i samförstånd. Enligt vår reporter på plats är det noggranna säkerhetskontroller redan vid ytterdörren innan rättegången.

Mordvapnet – totalt avlossades fyra skott. Det dödande skottet mot mannen som mördades riktades mot tinningen. Foto: Polisen

• Tingsrätten dömer tre män till 14 års fängelse

De tre åtalade döms alla till 14 års fängelse. Tingsrätten har inte lyckats fastställa vem som höll i revolvern, däför döms alla tre till medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök.

Tre män döms till 14 års fängelse var efter mordet i Kvarnsveden i Borlänge. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Borlänge

Mer i ämnet