Tre män döms till 14 års fängelse var efter mordet i Kvarnsveden i Borlänge. Foto: SVT

Långa fängelsestraff till tre dömda i Kvarnsvedenmordet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir 14 års fängelse för var och en av de tre män som nu döms för bland annat medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök i Kvarnsveden i januari, det framgår i domen som kom under fredagen i Falu tingsrätt.

De båda grupperingarna hade stämt möte med varandra för att diskutera en konflikt. Det slutade med att en man i 25-årsåldern sköts till döds och att hans kamrat skottskadades svårt.

Den yngsta av de tre tilltalade, en 23-åring, tog under rättegången på sig mordet och hävdade att det var han som höll i vapnet och avfyrade skotten. Den skottskadade mannen pekade dock ut den äldste av de tre, en 36-åring, som den som höll i vapnet. Tingsrätten har inte kunnat fastställa vem det var som avlossade skotten, därför döms alla för medhjälp till mord.

Mordvapnet – totalt avlossades fyra skott. Det dödande skottet mot mannen som mördades riktades mot tinningen. Foto: Polisen

Ingen döms för mord

Tingsrätten skriver domen att det efter rättens genomgång framgår att någon av de tilltalade avlossade skotten och att samtliga kände till att ett vapen tagits med till mötet och att det fanns risk för att det vapnet skulle komma till användning. Samtliga tre bedöms också ha varit likgiltiga för om skotten ledde till att någon dog.

De tre männen ska därför, enligt tingsrätten, ha bidragit till gärningarna på ett sådant sätt att de alla tre ska dömas för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök, bland mycket annat.

De tre dömda är:

• Man, 36 år och hemmahörande i Norberg i Västmanland. Döms för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott

• Man, 23 år från Borlänge. Döms för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök, grovt vapenbrott, narkotikabrott med mera.

• Man, 32 år från Borlänge. Döms för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök, grovt vapenbrott samt våld- och hot mot tjänsteman

De tre döms också att tillsammans betala 326 050 kronor i skadestånd till den skottskadade mannen och den mördade mannens anhöriga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Borlänge

Mer i ämnet