Totalt 6 fynd har markerats på gatan. Fem av dem har polisen tagit DNA-prov från, enligt SVT:s reporter på plats. Foto: Anders Hansson, SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Man död efter skjutning i Borlänge – en allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

Två män sköts utomhus i ett bostadsområde i Kvarnsveden i Borlänge sent på fredagskvällen. En av männen skadades så allvarligt att han avled av sina skador på sjukhuset.
– En man har avlidit ja, anhöriga är underrättade, bekräftar polisens inre befäl Erik Hiding på lördagsmorgonen.

Larmet från privatpersoner kom till polisen klockan 23.08 på fredagskvällen. På plats upptäckte polisen två personer som var skottskadade, båda män i 25-årsåldern.

Vad som egentligen hänt var då oklart och på lördagsmorgonen har bilden fortfarande inte klarnat. Polisen har inlett en förundersökning gällande mord och försök till mord.

Polisen förtegen

Polisen är i nuläget mycket förtegen om detaljer kring händelsen, man vill inte säga något om antalet inblandade eller eventuella gripanden av misstänkta gärningspersoner.

– Nu jobbar vi mycket med både yttre och inre spaning, förhör vittnen och ska göra en brottsplatsundersökning, säger polisens inre befäl Erik Hiding vid 7-tiden på lördagsmorgonen.

En man död

En av de skottskadade hade kritiska skador och avled senare, bekräftar polisen för SVT Dalarna på lördagsmorgonen. Tillståndet för den andre betecknas som allvarligt, men inte livshotande.

– Vi har kunnat prata med honom, säger polisens presstalesperson Christina Hallin till SVT Dalarna.
Hallin kan inte kommentera vidare om vad som sagts i förhöret.

Husrannsakan i målsägandes bostad

Polisen gjorde även en husrannsakan i ett av offrens bostäder i nära anslutning till brottsplatsen.

– Vi har gjort en husrannsakan inte så långt från brottsplatsen. Det handlar om en bostad som tillhör en av de utsatta. Det gör vi för att söka eventuella spår eller annat för att komma vidare i utredningen, säger Christina Hallin.

Polisen kan i nuläget inte kommentera om det framkommit något i samband med den.

– Det är så pass tidigt in i utredningen att jag inte kommenterar det, säger Christina Hallin.

Christina Hallin kan i nuläget inte sia om när polisen kan ha mer information att gå ut med. Men en jouråklagare har kopplats in i ärendet, vilket är mer eller mindre standard när ett grovt brott har inträffat, berättar Hallin.

Brottsplatsundersökning

SOS Alarm bekräftar för SVT Nyheter att man under fredagskvällen skickade totalt åtta ambulanser och en ambulanshelikopter till platsen. Polisen berättar vidare att man under natten arbetat med att säkra bevisning på platsen och förhör av vittnen.

– Det är ett antal personer som ringt SOS om det här, men om vi har vittnen som sett själva skjutningen eller hört skott är oklart, säger polisens presstalesperson Christina Hallin till SVT Dalarna vid 10-tiden på lördagen.

Omfattande insats

En omfattande polisinsats pågick runtom i Borlänge under natten. Utöver avspärrningarna vid den misstänkta brottsplatsen i Kvarnsveden, från vilken de två skottskadade personerna avfördes, är det enligt uppgifter till SVT Nyheter även avspärrat på åtminstone ytterligare ett ställe.

Bilder visar att ett område område i anslutning till Maserhallen, närmare centrala Borlänge, har spärrats av under natten.

Ett område spärrades av i anslutning till Maserhallen efter skottlossningen i Kvarnsveden i Borlänge, polisen ville dock inte kommentera saken ytterligare i ett tidigt skede. Foto: Rickard SjödinUnder lördagen meddelar polisens vakthavande befäl att en person frihetsberövats i ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Borlänge

Mer i ämnet