Man sköts till döds i en by utanför Rättvik – 43-åring döms till fängelse

Publicerad

Den 43-årige man som åtalats för mordet på en annan man i Rättviks kommun i somras döms till ett år och sex månaders fängelse för grovt vållande till annans död av tingsrätten.

Det var den 28 juli förra året som en man påträffades död vid en bostad i Rättviks kommun. Mannen hade skjutits med ett kulgevär och 43-åringen erkände direkt för en polispatrull att det var han som avlossat skottet.

Sköts på kort avstånd

Skottet avlossades på kort avstånd och träffade mannen i bröstkorgen och skadade underliggande organ, vilket gjorde att mannen avled, enligt åtalet.

I förhör uppgav 43-åringen och flera vittnen att det funnits någon form av konflikt som föregick händelsen vid huset i somras. Den aktuella dagen ska den nu döde mannen ha sökt upp den misstänkte i dennes bostad och bara en kort stund senare avlossades geväret.

Suttit häktad sedan 31 juli

Åklagaren hade yrkat på att 43-åringen skulle dömas för mord eller i andra hand grovt vållande till annans död. Nu döms han för det senare till fängelse i ett år och sex månader men eftersom han suttit häktad i ungefär ett halvår kommer tiden i fängelse att bli avsevärt kortare än så.

Åklagare Johan Knies kan idag inte säga om han kommer att överklaga domen.

– Det är för tidigt att säga nu.  Jag måste läsa domen en gång till och begrunda hur jag skall gå vidare säger, Johan Knies åklagare.

Knies menar att det är svårbedömt i och med att den tilltalade självklart har rätt att försvara sig i sitt hem och att det gäller att  ta ställning till hur långt den rätten går.

-  Det första är ju att se om hans agerande är uppsåtligt eller oaktsamt och i det här fallet så har ju tingsrätten bedömt det som oaktsamt så det är den första jag får ta ställning till om jag kan acceptera tingsrättens bedömning i den delen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död i skottdrama utanför Rättvik 2018

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter