Skogsbranden i Lima filmades med drönare från ovan. Foto: Göran Eriksson

Efter gårdagens bränder: ”Just nu ser det ganska bra ut”

Uppdaterad
Publicerad

Det åskväder som drog in över Dalarna under söndagseftermiddagen orsakade mängder av skogs- och gräsbränder efter blixtnedslag. På måndagsmorgonen rapporterar räddningstjänsten att man nu går över till efterbevakning.

– Just nu ser det ganska bra ut, vi har ett par bränder runt Björbo som vi jobbat med och en där vi fortfarande är kvar, men där kommer vi gå över till efterbevakning inom kort, säger Magnus Jonsson, insatsledare på räddningstjänsten Dala Mitt på måndagsmorgonen.

Helikopter kallades in

Blixten orsakade bränder på flera håll i området runt Björbo under gårdagen. Förutom personal på marken så kallades en helikopter in från Mora för vattenbombning.

Även i trakterna runt Mora, Orsa och Älvdalen orsakade åskvädret flera bränder.

– Det var rätt så mycket. Allt är släckt förhoppningsvis, men vi kommer att gå upp med brandflyget under dagen för att se inget ligger och pyr, säger Jan-Olov Olsson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsterna i Mora, Orsa och Älvdalen.

Brandrisk fortsatt stor

I Malung-Sälen-området var runt 15 brandmän engagerade på olika håll under gårdagen.

– Vi tömde det mesta av vad vi har, säger Per Hampus, räddningschef i beredskap.

I Lima brann ett större stycke skog, men där ska läget nu vara under kontroll enligt Hampus.

Risken för skogsbrand är fortsatt stor eller mycket stor i länet och eldningsförbud råder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.