Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förra året fick Alvar Myhlback dispens att åka Vasaloppet, trots att han bara var 17 år. Nu ändrar Vasaloppet sina regler så att den som fyller 17 år 2024 får starta. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Efter Myhlbacks succé – nu sänker Vasaloppet åldersgränsen i flera lopp

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fick då 17-årige Alvar Myhlback delta i Vasaloppet på dispens och slutade på en åttonde plats. Nu har Vasaloppets ledning beslutat att ändra den lägsta åldersgränsen för deltagande i fem av sina olika skidlopp.

Sedan förra vintern har det i skidvärlden diskuterats huruvida yngre juniorer ska få tävla utan distansbegränsningar, bland annat efter Alvar Myhlbacks deltagande i Vasaloppet. Enligt dåvarande regelverk fick denna ålderskategori max åka 50 kilometer i tävlingsklass, vilket innebar att man fick delta i Vasaloppet först från det kalenderår man fyllde 19 år.  

Gäller flera lopp

Svenska Skidförbundet har nu beslutat att ta bort distansbegränsningen för yngre juniorer. Tidigare i år har även distansbegränsningen för ungdomarsdeltagande i motionslopp ändrats. Det här har gjort att även Vasaloppet nu ändrar sina åldersgränser i flera lopp.  

Vasaloppet i Dalarna

Följer rekommendationer

– Vi följer de rekommendationer som Skidförbundet kommit med, vilket innebär att 17-åringar från och med nu kan åka obegränsad tävlingsdistans, inklusive Vasaloppet, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund och fortsätter:

 – Vi ser positivt på det här och jag tror det kommer att locka fler familjer att åka tillsammans. Vi ser ingen fara att 11-åringar nu plötsligt ska ut ensamma i spåret, utan det kommer då att ske i sällskap med en vuxen.  

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet hur Alvar Myhlback tänkte när SVT träffade honom inför hans första Vasalopp. Foto: SVT/TT

Åldersgränser i Vasaloppet 2024

Vasaloppet (90 km) – 17 år

Vasaloppet 30 (30 km) – 11 år

Tjejvasan (30 km) – tävling 17 år, motion 11 år

Öppet Spår söndag (90 km) – 17 år

Ungdomsvasan (9 och 19 km) – 11 år

Öppet Spår måndag 90 (90 km) – 17 år

Öppet Spår måndag 45 (43 km) – 13 år

Öppet Spår måndag 30 (28 km) – 11 år

Vasaloppet 45 (45 km) – 13 år

Stafettvasan (9–24 km) – 11 år

Nattvasan 30 (30 km) – 11 år

Nattvasan 45 (45 km) – 13 år

Nattvasan 90 (90 km) – 17 år

Vasaloppet 10 (9 km) – 8 år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet i Dalarna

Mer i ämnet