Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar kommunalrådet Jan Bohman (S) och polisområdeschefen Thomas Hellgren om situationen i Borlänge och om vad man vill göra åt den ökade brottsligheten. Foto: Lotta Olin/SVT

Efter skjutningar och knivskärningar – stor oro i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i somras har flera allvarliga händelser inträffat i Borlänge. Bara under förra veckan inträffade en skjutning och en knivskärning. Situationen beskrivs nu som akut, och kommunen har nu bjudit in polisen för att se vad man kan göra åt situationen.

Under de senaste veckorna har stämningen i framförallt de västra delarna av Borlänge ökat. Enligt polisen har poliser attackerats, det har skjutits i västra Borlänge och personer har blivit knivskurna. Nu har kommunen bjudit in polisen för att ta fram en handlingsplan för att stävja den pågående brottsligheten och för att förebygga.

– Vi har tagit upp det på absolut högsta politiska nivå inom kommunen, jag kommer att bjuda in polisområdeschefen för att ta fram ett handlingsprogram, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge som tror att den upptrappade brottsligheten efter sommaren kan ha att göra med den pågående pandemin:

– Den sociala spänning vi fått på grund av pandemin, med ökad arbetslöshet och allt vad det medför, att människor inte kan umgås på normalt sätt har gjort att spänningarna ökat, men nu måste vi bryta det som hänt de senaste veckorna, säger han.

Polisen förändrar sitt arbete i området

Polisområdeschefen i Borlänge, Thomas Hellgren, berättar att polisen kommer att jobba på ett annat sätt och styra om resurser till de mest utsatta områdena i de västra delarna av Borlänge framöver.

– Vi har under längre tid jobbat med en kontaktskapande verksamhet som har gjorts väldigt bra, men nu ställer vi om och ingriper på ett annat sätt och kommer att genomföra åtgärder inne i området. Förhoppningsvis ser vi effekter på det, vi har redan gjort det med ett antal lagförda individer, säger polisområdeschefen Thomas Hellgren och fortsätter:

– Jag vill inte gå in på våra taktiska metoder, men vi kommer att vara närvarande på ett annat sätt och vi kommer att genomföra åtgärder på att annat sätt än vad vi gjort tidigare.

I klippet: Kommunalrådet och polisområdeschefen berättar mer om situationen och vilka åtgärder som kan bli aktuella framöver –  ”Kan vi få upp fler kameror eller ta in väktare?”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer