Räddningstjänsten vågade inte åka till brand

Publicerad

Under natten till måndagen larmades polis och räddningstjänst till flera bränder i området Tjärna Ängar i Borlänge. Vid en brand vågade räddningstjänsten inte åka fram för att släcka.

Men när de kom till de oroliga platserna utsattes de för stenkastning.

Räddningschefen Toni Todorovski säger att de kommer att vara försiktiga i fortsättningen.

– Det här var första gången som vi blev utsatta för stenkastning. Nu är vi förstås försiktiga och blir det ett nytt larm i området nu gör vi en säkerhetsanalys, och det kan då innebära att vi inväntar polis innan vi går fram, säger Toni Todorovski.

Valde att inte åka fram

Det kom in flera larm om bränder i Tjärna Ängar under natten till måndagen. Vid ett tillfälle valde räddningstjänsten att inte åka fram och påbörja släckning.

– Vi valde att inte åka fram och inte göra en insats, säger Toni Todorovski till SVT Nyheter Dalarna.

Per Bergman bor på Tjärna Ängar och ringde 112 för att berätta om en brand under natten till måndagen. Då kom inte räddningstjänsten.

– Vi såg lågor och ringde 112. Sen stod vi och väntade på brandkåren. När det hade gått drygt en halvtimme ringde jag igen. Då fick jag förklarat för mig att brandkåren kunde inte komma på grund utav att de blev bombade med sten,  säger Per Bergman till SVT Nyheter Dalarna.

TV: ”De sa att brandkåren inte kunde komma”

Flera brandmän besvikna

Hur har stämningen varit i dag?

– Man ser en besvikelse hos personalen som har jobbat under natten. Vi jobbar för att rädda. Vi är inte vana att få stenar kasta mot oss, säger Toni Todorovski.

Vad gör ni om det kommer in ett nytt larm från samma område?

– Vi kommer att åka fram, men beroende på hur situationen ser ut i området så kan det vara så att det blir en fördröjning av insatsen, avslutar räddningschefen Toni Todorovski.

Opinion: ”Om inte ens polisen mäktar med, vem skall då göra jobbet?”

Fler blåljusnyheter från Dalarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Blåljusnyheter i Dalarna

Mer i ämnet