Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lennart Ljungs resa mellan Leksand och Borlänge gick från en tågfärd på dryga halvtimmen till nio timmar. Foto: Niko Ago/SVT

Efter tågstoppet på nio timmar – passagerare kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra resenärer blev under fredagskvällen förra veckan fast på tåget i Gagnef på grund av ett elfel. Ett stopp som ledde till att passagerarna fick sitta på tåget från 18-tiden på eftermiddagen till klockan halv fyra på morgonen.

– Jag gillar att åka tåg, och har även ett årskort, men nu är jag mycket tveksam till om jag kommer att lita på SJ i fortsättningen, säger Lennart Ljung.

Han är frustrerad över hur SJ hanterat händelsen och framför allt att det tog så tid att få fram ersättningsbussar till resenärerna. Även om han själv lyckades lämna efter fyra timmar då han blev hämtad i bil.

– Jag tycker att det är dåligt skött från SJ:s sida. Man kan inte säga att det inte finns bussar. På nio timmar kan du köra från Köpenhamn och hela vägen till Gagnef, säger han.

SJ: ”Fanns inte tillräckligt med bussar”

SVT Dalarna har sökt SJ som körde tåget och blivit lovade svar – men någon representant från tågbolaget har inte återkommit när den här artikeln görs.

Vid tågstoppet sade Leila Fogelholm på SJ:s presstjänst att det inte fanns tillräcklig med bussar för att evakuera resenärerna i Gagnef.

– Inte heller taxibilar och hotellrum. Det var väldigt länge och extremt olyckligt, sa Fogelholm då.

Hör mer i klippet om Lennart upplevde tågstoppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.